Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

 ARR OT Łódź wzięło ostatnio udział  w seminarium nt. „Śledź w polskiej kuchni”, zorganizowanym w ŁODR oddział Kościerzyn  przy wsparciu Urzędu Gminy we Wróblewie i zaangażowaniu Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

       Podczas prelekcji omówiono, m.in.: rodzaje śledzi, ich wartości odżywcze, zastosowanie kulinarne itp. W trakcie wykładu uczennice wyżej wspomnianej szkoły przygotowały potrawę ze śledzi -tatar podany na chlebie pumpernikiel. W seminarium uczestniczyło 28 różnych stowarzyszeń i ugrupowań działających w gminach wiejskich i indywidualnych wystawców z ośmiu powiatów województwa łódzkiego: łaskiego, pabianickiego, zduńskowolskiego, poddębickiego, pajęczańskiego, sieradzkiego, wieluńskiego oraz wieruszowskiego. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych na stołach wystawienniczych można było podziwiać misternie wypracowane zdobienia wielkanocne, świąteczne ozdoby oraz powstałe na bazie lokalnych surowców wielkanocne potrawy. Na wspólnym świątecznym stole dominowały przyrządzone na wiele sposobów śledzie, jaja, pasztety, sałatki, wielkanocne baby i mazurki. ARR OT Łódź reprezentowała Pani Grażyna Czyżak Z-ca Dyrektora.

Informacje z Oddziałów Terenowych