Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

Młodzi kucharze wzięli udział w Festiwalu Lubuskich Smaków, który odbył się 7 czerwca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.

Do rywalizacji przystąpili reprezentanci następujących szkół:

  1. Centrum Kształcenia Zawodowego we Frankfurcie nad Odrą
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
  3. Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
  5. Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu.
  6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Trzciance.
  7. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.

Celem kulinarnej imprezy było przybliżenie historii, znaczenia smaków i walorów regionu lubuskiego, a także promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej. Każdy z uczniów szkół gastronomicznych miał za zadanie przygotować przystawkę i danie główne, które następnie degustowali i oceniali członkowie komisji konkursowej. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a efekty pracy zawodników świadczyły o dużej kreatywności i wysokich umiejętnościach.

W czasie trwania konkursu przedstawiciele Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. zorganizowali stoisko, na którym udzielali informacji na temat mechanizmów realizowanych przez Agencję.

Informacje z Oddziałów Terenowych