Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

„Master Chef - Kreatywny Młody Kucharz”, pod takim hasłem  6 marca Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach zorganizował dla swoich uczniów konkurs kulinarny, którego współorganizatorem była między innymi Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Kielcach oraz Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni. Celem konkursu  było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz pogłębienie wiedzy w zakresie optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości. W konkursie wzięło udział 18 uczestników, którzy rywalizowali w dwóch etapach. Pierwszy to rozpoznawanie przypraw i ziół za pomocą dotyku, smaku i zapachu. Drugi polegał na przygotowaniu dania nawiązującego do regionalnych i tradycyjnych potraw, którego głównym składnikiem był filet z indyka. W jurorskiej ławie zasiedli szefowie kuchni znanych kieleckich restauracji. Ocena konkursowych dań obejmowała w głównej mierze smak i wygląd potraw. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, a dania, które przygotowali ładnie wyglądały i równie dobrze smakowały. Na zwycięzców, czekały nagrody ufundowane przez ARR, które wręczył Jacek Toś Dyrektor Oddziału Terenowego w Kielcach.

 

Informacje z Oddziałów Terenowych