Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

W długi weekend majowy, doskonałą formą atrakcji na świeżym powietrzu, okazał się organizowany po raz drugi Festiwal Świętokrzyskich Smaków. Wielkie gotowanie w plenerze, występy artystyczne, prezentacja i smakowanie regionalnych produktów to tylko niektóre z atrakcji, które odbywały się w dniach 30 kwietnia i 1 maja. Podczas Festiwalu, tradycje kulinarne z regionu świętokrzyskiego prezentowały liczne koła gospodyń wiejskich oraz lokalni przedsiębiorcy produkujący naturalnymi metodami. Skosztować można było domowego smalcu, pysznych pierogów, zalewajki, prazoków, kasz, wędlin, dżemów czy wyrobów mlecznych. Obok tradycyjnych potraw i przysmaków regionalnych nie zabrakło tego, bez czego nie da się poznać prawdziwej kuchni czyli degustacji. Uczestnicy Świętokrzyskich Smaków mogli również spróbować pyszności przygotowanych przez słynnego kucharza Roberta Sowę. Odbył się również Konkurs na Mistrza Kuchni. Do kulinarnych zmagań stanęli profesjonalni kucharze, miłośnicy dobrego jedzenia, amatorzy i uczniowie świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Dla kucharzy juniorów Agencja Rynku Rolnego ufundowała nagrody w postaci sprzętu AGD, które wręczył Jacek Toś Dyrektor Oddziału Terenowego w Kielcach. Przygotowane zostało również stoisko informacyjne, na którym uczestnicy Festiwalu w ramach kampanii Polska Smakuje mogli zapoznać się z nowoczesnymi formami komunikacji.

 

Informacje z Oddziałów Terenowych