Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

9 czerwca 2017 w pięknym Pałacu Tłokinia na południu Wielkopolski odbyła się IV edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego -Wielkopolski Kucharz Roku 2017. 12-stu kucharzy walczyło o tytuł najlepszego kucharza w  regionie, Puchar Prezydenta Miasta Kalisza Pana Grzegorza Sapińskiego oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 1,5h dania głównego bazującego na mięsie i podrobach z gęsi, fasolce szparagowej oraz rabarbarze. Prace konkursowe oceniali profesjonalni jurorzy w składzie:

Marcin Budynek - Akademia Marcina Budynka w Augustowie Przewodniczący Jury,

Julia Komp - Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin,

Magdalena Ossowska - Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy.

Marcin Szukaj - Restauracja KUCHNIA i BULWAR w Bydgoszczy.

Paweł Rozmiarek -BISTRO SZARLOTTA przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski.

Paweł Oszczyk - Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie.

Najwięcej punktów, a tym samym pierwsze miejsce zdobył Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów. Maciej Kobylański we wrześniu będzie reprezentował konkurs i powalczy o Kulinarny Puchar Polski 2017.Drugie miejsce zajął: Dawid Bielawski Hotel Edison Restauracja LUMIÈRE Baranowo. Trzecie miejsce: Bartosz Fabiś z PURO Hotels NIFTY No.20 w Poznaniu.

Jednym z fundatorów nagród była Agencja Rynku Rolnego OT Poznań która uhonorowała zwycięzców pucharami i nagrodami AGD oraz nagrodą specjalną statuetką dla Magdaleny Ossowskiej za promocje Kuchni Polskiej w Niemczech. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu czynnie włączył się w konkurs. Wystawiono stoisko informacyjno-promocyjne, na którym można było zaczerpnąć informacji dotyczących mechanizmów administrowanych przez ARR, jak również poczęstować się świeżymi polskimi jabłkami w ramach promocji pod hasłem „Polska Smakuje”.

ot_poznanot_poznan

ot_poznanot_poznan

ot_poznanot_poznan

ot_poznanot_poznan

Informacje z Oddziałów Terenowych