Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 

Już po raz piąty mury Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni były świadkami konkursu kulinarnego pt. „Znani i lubiani gotują z uczniami”. Co roku do konkursu zapraszane są osoby, które cieszą się autorytetem i zaufaniem w regionie pomorskim. W tym roku zaproszenie przyjęli:

  1. Monika Kończyk - Pomorski Kurator Oświaty,
  2. Agnieszka Kukiełko - Naczelnik Wydziału Polityki Gospodarczej UM w Gdyni,
  3. Robert Ronduda - Zastępca Komendanta Komendy Miejskiej Policji w Gdyni,
  4. Krzysztof Jaszczak - Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni,
  5. Zenon Roda - Przewodniczący Rady Dzielnicy Grabówek,
  6. Justyna Molenda - Prodziekan ds. dydaktycznych Akademii Morskiej,
  7. Roman Śliwiński - przedsiębiorca w branży nieruchomości,
  8. Jarosław Marczewski - Dyrektor MAXIMUS Gastronomia,
  9. Paweł Sztenderski - Mistrz Polski w Carvingu,
  10. Dariusz Wasielewski - Trener i Barista w Akademii Kawy i Herbaty J.J.Darboven.

W bieżącym roku zadaniem 2-osobowych ekip, składających się z gościa i ucznia, było  przygotowanie dania głównego składającego się z piersi kurczaka oraz dodatku skrobiowego i warzywnego. Czas na realizację zadania określono na 100 minut. Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury w osobach: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak i Tomasz Czerniawski ze  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Jury oceniło wykonane prace przyznając:

I miejsce dla zespołu w składzie Zenon Roda i uczeń Kacper Chodnicki,

II miejsce dla zespołu w składzie Monika Kończyk i uczeń Patryk Alicki,

III miejsce dla zespołu Paweł Sztenderski i uczeń Artur Rynio.

Konkurs wsparła Agencja Rynku Rolnego fundując uczestnikom książki kucharskie.

Dodatkowo w tym samym czasie w szkole odbył się III Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów pt. „Kawa, herbata ..... - stół pięknie nakryty". Podczas konkursu przygotowano 14 stołów. Uczestniczyło w nim osiem szkół z terenu Pomorza, z którymi od kilku lat współpracuje Oddział Terenowy ARR w Gdyni. W tym roku laureatem konkursu zostały reprezentantki Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach - Agata Reclaf i Weronika Labuda. Triumfatorki otrzymały atrakcyjne nagrody, a wśród nich m.in. zaproszenia na kolacje do trójmiejskich hoteli.

https://www.youtube.com/watch?v=d7SO5WigJSE

Informacje z Oddziałów Terenowych