Współpraca międzynarodowa

Materiał
siewny

Organizacja rynku mleka

PROW

Współpraca międzynarodowa

Owoce
i warzywa
w szkole

Mleko
w szkole

Pomoc
Żywnościowa

Analizy
i prognozy rynkowe

Rejestracja przedsiębiorców

Embargo rosyjskie

 

 


LUBLIN


„Lekcje Zdrowia” - pod takim tytułem Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Lublinie zorganizował warsztaty kulinarne w 5 szkołach gastronomicznych na terenie województwa lubelskiego: w Bełżycach, Piotrowicach, Lublinie, Janowie Lubelskim i Łukowie.

Celem warsztatów było zapoznanie uczniów szkół gastronomicznych z produktami wysokiej jakości, zdrowymi nawykami żywieniowymi oraz ze sposobami i recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych, a także przedstawieniem ich w nowoczesnej odsłonie.

Warsztaty poprowadziła firma „Avangarda” z Gorzowa Wielkopolskiego. Podczas warsztatów młodzież pod nadzorem Szefa kuchni Artura Wawera przygotowywała potrawy. Szef kuchni przedstawił również uczestnikom warsztatów prezentację technik nowoczesnej dekoracji wykonywanych potraw. Warsztaty zakończyły się degustacją przez uczestników oraz zaproszonych gości.

Ze strony Oddziału Terenowego  Agencji Rynku Rolnego w Lublinie warsztaty nadzorowali pracownicy Sekcji Operacyjnej. Wszyscy uczestnicy warsztatów dostali drobne upominki w postaci gadżetów firmowych.

W warsztatach łącznie udział wzięło 100 uczniów.

 


OPOLE


Smacznie, zdrowo, kolorowo – pod takim hasłem w PSP nr 15 pracownicy Agencji Rynku Rolnego przeprowadzili warsztaty kulinarne zachęcające najmłodszych do spożywania warzyw i owoców. W pierwszej części warsztatów punktem głównym stały się sałatki owocowe w wykonaniu małych kucharzy. Najmłodsi mieli okazję poprzez zabawę poznać korzyści płynące ze zdrowego trybu życia w tym zdrowego odżywiania. Pachnące soczyste owoce szybko wędrowały na talerzach, by jeszcze  szybciej znaleźć się w brzuchach autorów zdrowych posiłków. W drugiej części spotkania zorganizowana została mini olimpiada sportowa w której prym wiodły warzywa i owoce – bieg w zielonym kapeluszu,  mini-hokej selerowy, precyzyjne jabłko to tylko niektóre konkurencje sportowe, które dostarczyły dużo pozytywnych wrażeń. Uczniowie biorący udział w warsztatach dodatkowo otrzymali materiały promujące mechanizmy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Warsztaty odbyły się na zaproszenie Dyrekcji szkoły w ramach święta „Dnia Ziemi” promującego zdrowy tryb życia i prawidłowe nawyki żywieniowe. Gościem honorowym uroczystości był Radosław Jarosz – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, który  przedstawił wkład Agencji na rzecz zdrowego odżywiania jak również potwierdził, że Polska Smakuje.

 


POZNAŃ


Oddział terenowy Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu 17.05.2017r. w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” przeprowadził w jednej ze szkół podstawowych z województwa Wielkopolskiego w miejscowości Skoki  dla dzieci z klas od I do III „Lekcje Zdrowia”.

Celem zajęć było przybliżenie zasad zdrowego odżywiania ,  trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka w codziennej diecie. W prelekcji  brała udział zaproszona przez ARR OT w Poznaniu Pani Dietetyk, która bardzo obrazowo przedstawiała dzieciom jak powinny jeść i co powinny jeść. Dzieci brały też udział w licznych konkursach przygotowanych przez pracowników ARR, m.in. owocowa zgadywanka, krzyżówka na zdrowe myślenie, owocowo-warzywne minki i kolorowe szaszłyki. Aktywny udział dzieci w lekcjach został nagrodzony upominkami ARR, które sprawiły dzieciom dużą radość.

 


ŁÓDŹ


Ostatnio pracownicy Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Łodzi wraz z Panią Grażyną Czyżak Zastępcą Dyrektora, przeprowadzili „Lekcje Zdrowia” dla uczniów w kilku szkołach podstawowych województwa łódzkiego. Były to SP 153 w Łodzi, SP w Solcy Wielkiej, SP w Wiśniowej Górze, SP w  Świnicach Warckich, SP w Rąbieniu oraz SP w Białej. Podczas zajęć odbyły się pogadanki na temat codziennego spożywania produktów, właściwej diety oraz piramidy zdrowego żywienia, które przeprowadzili pracownicy Sekcji Operacyjnej OT ARR w Łodzi. Część teoretyczna była przeplatana zabawą utrwalającą prawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci. Każde spotkanie kończyło się degustacją własnoręcznie wykonanych potraw. W kilku „Lekcjach Zdrowia” uczestniczył przedstawiciel Gminnej Spółdzielni Ozorków, która dostarcza do tych placówek porcje owocowo-warzywne w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”. W  „Lekcji Zdrowia” gościnnie wziął też udział Przewodniczący Komisji Sportu Poseł na Sejm RP Pan Marek Matuszewski, przedstawiając krótką prelekcję na temat tego co jest  podstawą piramidy żywieniowej czyli sportu i zdrowego trybu życia. Na zakończenie uczniowie otrzymali pamiątki  promujące programy prozdrowotne w szkołach.

 


BYDGOSZCZ


„Aleja jabłoni”

W dniach 25 i 26 maja 2017 r. uczniowie klas IV-VI ze Szkoły Podstawowej im. Elżbiety i Jana Orzelskich w Runowie Krajeńskim oraz ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Zakrzewku wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy. Celem zajęć było przybliżenie zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie. Spotkanie przeprowadził szef kuchni jednej z bydgoskich restauracji - pan Grzegorz Parczewski, który pokazał jak przygotować proste i smaczne przekąski na bazie owoców oraz świeże soki z jabłka i marchewki. Aktywny udział dzieci w warsztatach został nagrodzony upominkami ufundowanymi przez ARR. Atmosfera zajęć była fantastyczna, było nie tylko gwarno, ale i wesoło. Uwieńczeniem tego dnia, było wspólne sadzenie drzewek starych odmian jabłoni (m.in. odmiany Antonówki) przez dzieci, nauczycieli i pracowników Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego z Bydgoszczy oraz umieszczenie tabliczki upamiętniającej ten dzień. Powstała piękna aleja jabłoni, której rozwój uczniowie będą mogli obserwować z okien swoich klas, a w niedalekiej przyszłości także zbierać owoce swojej pracy.

 


POZNAŃ


Oddział terenowy Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu 17.05.2017r. w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” przeprowadził w jednej ze szkół podstawowych z województwa Wielkopolskiego w miejscowości Skoki  dla dzieci z klas od I do III „Lekcje Zdrowia”.

Celem zajęć było przybliżenie zasad zdrowego odżywiania ,  trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka w codziennej diecie. W prelekcji  brała udział zaproszona przez ARR OT w Poznaniu Pani Dietetyk, która bardzo obrazowo przedstawiała dzieciom jak powinny jeść i co powinny jeść. Dzieci brały też udział w licznych konkursach przygotowanych przez pracowników ARR, m.in. owocowa zgadywanka, krzyżówka na zdrowe myślenie, owocowo-warzywne minki i kolorowe szaszłyki. Aktywny udział dzieci w lekcjach został nagrodzony upominkami ARR, które sprawiły dzieciom dużą radość.


RZESZÓW


 Lekcja zdrowia w Osadzie Słowiańskiej – Stobierna 16.05.2017 r.

"Życie i żywienie średniowiecznych Słowian a współczesne odżywianie”

W dniu 16 maja 2017 r. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w  Rzeszowie zorganizował w ramach promocji zdrowego odżywiania, dla dzieci z klas 0 – 4  Szkół Podstawowych z miasta Rzeszowa Lekcję Zdrowia pt. Życie i żywienie średniowiecznych  Słowian a współczesne odżywianie. W Lekcji Zdrowia uczestniczyło ponad 100  dzieci wraz ze swoimi opiekunami. Lekcja odbyła się w średniowiecznym grodzie słowiańskim stanowiącym replikę autentycznego grodu Wiślan z tego terenu z okresu IX-XI wieku w m. Stobierna k. Dębicy.

Uczestników lekcji witał Kasztelan Grodu imieniem Ziemowit.  W ramach Lekcji Zdrowia dzieci w  5 grupach uczestniczyły  w różnych zajęciach w trakcie których poznawały  życie, zwyczaje i odżywianie się średniowiecznych Słowian. Zajęcia  prowadzili ubrani w stroje Słowian członkowie Fundacji EDUCARE ET SERVIRE zarządzający grodem.

Na początku dzieci wysłuchały krótkiej pogadanki na temat codziennego życia Słowian, co jedli i w co się ubierali. Następnie dzieci uczyły się garncarstwa, lepienia kubków,  sporządzania sałatki owocowej z owoców dostępnych w tamtych czasach, gotowania zupy warzywnej z wykorzystaniem dostępnych Słowianom warzyw jak; kapusta, marchew, pietruszka, por, czosnek, cebula, kminek, zioła, pokrzywy. Dzieci  pod nadzorem kucharza wyszukiwały potrzebne do zupy zioła na niedalekiej  łące.

Bardzo dużą atrakcją dla dzieci a zwłaszcza dla chłopców było strzelanie z łuku do tarczy, wyposażenie  wojów tj. kolczugi, miecze, hełmy, tarcze i topory. Dziewczynkom szczególnie podobały się zajęcia z własnoręcznego sporządzania podpłomyków, które następnie były pieczone na grillu.

Końcowym akcentem Lekcji Zdrowia było degustowanie na bieżąco sałatki owocowej, zrobionych przez siebie i upieczonych podpłomyków oraz ugotowanej zupy warzywnej.

Tak poprowadzona Lekcja Zdrowia i w tak egzotycznym miejscu, bardzo się dzieciom i ich opiekunom podobała.

 


BYDGOSZCZ


Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zorganizował w szkołach podstawowych uczestniczących w programie „Owoce i warzywa w szkole” warsztaty kulinarne pod nazwą „Lekcje zdrowia – piję zdrowe soki” W warsztatach uczestniczyło aż 200 dzieci. Część warsztatową poprzedziła prelekcja Pani Dietetyk, która wyjaśniała dzieciom, na podstawie piramidy żywieniowej, jakie składniki odgrywają najważniejszą rolę w naszym organizmie oraz jak ważne jest zjadanie przez dzieci owoców i warzyw. Lekcje były poprowadzone zgodnie z narracją programu „Owoce i warzywa w szkole”. Po prelekcji dzieci same przygotowywały zdrowe soki składające się z „bomby witaminowej”, ze szpinaku, jabłek, marchwi, buraków, kiwi, pomarańczy…Uśmiechnięte i zadowolone dzieci dziękowały pracownikom OT ARR w Budgoszczy za przygotowanie lekcji i pyszne soki, które dodały ich cerze blasku, dbały o serduszko i „odkurzały” niepotrzebne składniki pokarmowe z ich brzuszków. Wielką radość sprawiły maluchom gadżety, które otrzymały od pracowników OT ARR. A na zakończenie dzieci zaśpiewały razem z Julią Kamińską – hit lata 2016 „Czy rodzice wszyscy wiedzą, co ich dzieci w szkole jedzą!”


KIELCE


Lekcja zdrowia w Sandomierzu

„Rola produktów zbożowych w odżywianiu człowieka”, pod takim hasłem, odbyło się 25 kwietnia 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, podsumowanie dwuetapowego konkursu gastronomicznego. Miał on na celu upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocji zdrowia, a także rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną wśród uczniów. Podczas I etapu w ramach konkursu, uczniowie odpowiadali na pytania testowe oraz przygotowali prezentację multimedialną o tematyce konkursowej. II etap był połączeniem teorii z praktyką. Odbyła się Lekcja zdrowia pod nazwą: „Gotuj jak szef kuchni, podczas których, młodzi adepci sztuki kulinarnej, pod okiem szefa kuchni przygotowali dania, wykorzystując produkty zbożowe. Autorzy, najlepszych dań otrzymali nagrody oraz upominki ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego.


KATOWICE


Spotkanie na temat „Lekcji zdrowia” w szkole podstawowej w Łaziskach Górnych

W II semestrze roku szkolnego 2016/2017 w dniu 27.04.2017 roku odbyło się kolejne spotkanie w placówce oświatowej na temat zasad zdrowego odżywiania w ramach „Lekcji zdrowia”. Przedstawiciele ARR OT w Katowicach udali się na zaproszenie dyrekcji szkoły do kolejnej Szkoły Podstawowej w woj. śląskim. Tym razem była to największa szkoła w Łaziskach Górnych. Głównym celem spotkania było kształtowanie wśród dzieci dobrych nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw w ramach programu ,,Owoce i warzywa w szkole’’ i ,,Mleko w szkole’’.

„Lekcja zdrowia” przekazana była w formie prezentacji multimedialnej w obecności nauczycieli i wychowawców.

W trakcie zajęć, które odbyły się w dwóch turach uczniowie otrzymali drobne upominki ufundowane przez ARR.


GORZÓW WLKP.


Kolorowe burgery i owsiane ciasteczka stały się świetnym narzędziem do przekazania uczniom szkół podstawowych z okolic Zielonej Góry prawidłowych nawyków żywieniowych. Pani Agnieszka Migdałek w szkole gotowania „EnceRęce” zaproponowała właśnie takie innowacyjne zajęcia, które odbyły się z udziałem Agencji Rynku Rolnego OT w Gorzowie Wielkopolskim.

4, 11 i 12 kwietnia mali uczestnicy programów Owoce i warzyw w szkole oraz Mleka w szkole, po krótkiej pogadance dotyczącej zasad zdrowego odżywiania oraz korzyści płynących ze spożywania świeżych owoców i warzyw oferowanych na co dzień przez naszych producentów, przebrali się w fartuszki i sami uczyli się jak przyrządzić sobie smaczne i zdrowe posiłki.

Czy Im się to udało? Wystarczy spojrzeć na zdjęcia aby przekonać się, że przeprowadzone lubuskie lekcje zdrowia dały dzieciom dużo radości, a ich uśmiechu nie pohamowało by nawet wypicie soku z cytryny. Szkolną praktyką wszystkim uczestnikom warsztatów wstawiamy szóstkę z plusem.


KATOWICE


Spotkania w Szkołach Podstawowych w ramach „Lekcji zdrowia”

W dniu 4 kwietnia br. w Łaziskach Górnych i 10 kwietnia w Kobiórze (powiat pszczyński), pracownicy Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Katowicach wzięli udział w spotkaniach klas I – III edukacji wczesnoszkolnej w „Lekcjach zdrowia”, których głównym założeniem było przybliżenie informacji dotyczących zasad zdrowego trybu życia i odżywiania się oraz propagowanie zdrowego stylu życia.

Mając na uwadze to, że dzieci aktywnie uczestniczyły w spotkaniach zostały nagradzane drobnymi upominkami ufundowanymi przez ARR.


KATOWICE


W ramach kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych uczniów szkół podstawowych, w dniach 27.03.2017 r. w Katowicach oraz 28 i 30 marca br. w Łaziskach Górnych pracownicy Sekcji Operacyjnej ARR OT w Katowicach przeprowadzili Lekcje zdrowia. W trakcie spotkań przeprowadzili prelekcje na temat zasad zdrowego odżywiania w postaci prezentacji multimedialnej. Celem spotkań była promocja programu ,,Owoce i warzywa w szkole’’ oraz ,,Mleko w szkole’’. Propagowanie zdrowych postaw żywieniowych u dzieci poprzez dostarczanie do szkół oraz zachęcanie do konsumpcji owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. W spotkaniach uczestniczyli uczniowie oraz grono pedagogiczne szkół.

 

 


OLSZTYN


„Lekcja zdrowia”, to kolejne działanie edukacyjne, zorganizowane przez Oddział Terenowy ARR w Olsztynie, które ma na celu wspieranie spożycia zdrowych produktów oraz kształtowanie właściwego modelu konsumpcji wśród dzieci z placówek oświatowych w ramach programów „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” administrowanych przez Agencję Rynku Rolnego. 28 marca br. w zajęciach uczestniczyły dzieci z klasy III ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Ełku. Tematem lekcji było II śniadanie na bazie zdrowych produktów mlecznych, zbożowych i owocowo-warzywnych, które uczniowie przygotowywali samodzielnie pod czujnym okiem młodych kucharzy w Zespole Szkół nr 6 im. M. Kajki w Ełku. Wśród przygotowanych smacznych i zdrowych dań były min.: tortille z mąki razowej z dodatkami, bułeczki razowe z pastami i warzywami, koktajle owocowe czy ciasteczka owsiane z owocami. Oczywiście przed przystąpieniem do działań praktycznych dzieci wykazały się sporą wiedzą na temat prawidłowego odżywiania, którą utrwaliły układając „piramidę zdrowia” wspólnie ze starszymi kolegami i wychowawcami. Spotkanie zakończyło się degustacją kolorowych i bogatych w witaminy smakołyków. Warsztaty oprócz pozytywnego wpływu na wzrost świadomości w zakresie zdrowego odżywiania były również wspaniałą zabawą dla dzieci. W „Lekcji zdrowia” z dziećmi uczestniczył Wojciech Kossakowski Poseł na Sejm RP oraz Wojciech Cybulski Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty. Wydarzeniu tradycyjnie towarzyszyły regionalne i lokalne media: TVP3 Olsztyn oraz Radio Olsztyn.

 

]

 


KIELCE


W dniu 10-go marca br. w Szkole Podstawowej im. Karola Wojtyły w Radlinie odbyły się Lekcje Zdrowia pod hasłem „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. Od samego rana w całej szkole unosił się zapach szczypiorku, papryki, ogórka. Stoły uginały się od zdrowych i smacznych owoców i warzyw. Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Kielcach razem z nauczycielami przeprowadziła w szkole Lekcje Zdrowia, których tematem przewodnim było zdrowe odżywianie. Zajęcia miały  za zadanie przekonać dzieci do jedzenia produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz pokazać, że przygotowywanie zdrowych posiłków nie jest wcale trudne. Część teoretyczna przeprowadzona była w formie zabawy podczas, której uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Następnie odbyła się część praktyczna – przygotowanie smacznych i zdrowych kanapek. Dzieci samodzielnie kroiły, układały produkty, tworząc na kanapkach wiosenne wzory . Przygotowane arcydzieła wyglądały bardzo apetycznie. Kolejną atrakcją było przygotowanie przez dzieci z pomocą nauczycieli  soków owocowo-warzywnych. Spotkanie zakończyło się degustacją kolorowych, bogatych w witaminy kanapek oraz smacznych soków.

Agencja Rynku Rolnego przygotowała również upominki, które sprawiły dzieciom dużą radość.

 

 


OLSZTYN


Propagowanie zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych to główny cel „Lekcji Zdrowia”, którą Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie zorganizował 9 marca 2017r. W zajęciach uczestniczyły dzieci integracyjne z klasy III w Szkole Podstawowej nr 25 z Oddziałami Integracyjnymi w Olsztynie. Jest to największa szkoła integracyjna w woj. warmińsko-mazurskim. Podczas wspólnej zabawy uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zabawach plastycznych i quizach mleczno-owocowych. Konkursy były dla dzieci okazją do wymiany własnych ciekawych spostrzeżeń dotyczących zasad prawidłowego odżywiania oraz zdobycia nowej wiedzy o produktach mlecznych i owocowych i ich wpływie na rozwój organizmu młodego człowieka. Aktywność wszystkich dzieci została nagrodzona drobnymi nagrodami, które wręczył Dariusz Wasiela – Dyrektor OT oraz wspólną degustacją produktów mlecznych na zakończenie lekcji. Tematem zdrowego odżywiania zainteresowała się również regionalna TVP3 Olsztyn, której ekipa była obecna podczas zajęć i w głównym wydaniu „Informacji” zamieściła relację z wydarzenia.

 

Wydanie główne Informacji TVP 3 Olsztyn (relacja z wydarzenia)

 

 


ŁÓDŹ


Marzec to miesiąc, w którym pracownicy Agencji Rynku Rolnego poprowadzili w Szkole Podstawowej w gminie Dobroń w województwie łódzkim kolejną „Lekcję Zdrowia”. Uczniowie klasy II, wykazali się sporą wiedzą na temat prawidłowego odżywiania i właściwego trybu życia. Warto zaznaczyć, że nasze edukacyjne „Lekcje Zdrowia” cieszą się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem zarówno uczniów jak również ich wychowawców. Część teoretyczna prowadzona przez pracowników OT ARR w Łodzi była przeplatana zabawą wdrażającą prawidłowe nawyki żywieniowe wśród uczniów. Spotkanie zakończyło się degustacją „specjałów”, które dzieci same miały możliwość przygotować z niewielką pomocą dorosłych. Na zakończenie maluchy otrzymały dyplomy uznania z rąk Pani Grażyny Czyżak Z- cy Dyrektora ARR OT w Łodzi.

Najważniejsze jest to, że przekazując dzieciom wiedzę o naturalnych produktach, kształtując umiejętności i postawy sprzyjające aktywności fizycznej, wpływamy na ich zdrowy styl życia i pracy, a tym samym całego społeczeństwa.

 

 

Informacje z Oddziałów Terenowych